A karate napja – október 25.

A kép nem az említett megbeszélésen készült, bár a résztvevők köre nagyon hasonló (Miyagi Chojun, Chomo Hanashiro, Kentsu Yabu, Chotoku Kyan, Genwa Nakasone, Choshin Chibana, Choiro Maeshiro, Shimpan Shiroma)

Október 25-én a világ sok táján szoktak a karatét gyakorlók különböző rendezvények szervezni, népszerűsíteni a karatét. Azt azonban már kevesen tudják, hogy miért pont ezen a napon teszik, miért is kezd ez a nap a “Karate Világnapjává” válni. 1936 október 25-e azok közé a kevés események közé tartozik, ami meghatározta  a karate fejlődését, és még írásos jegyzet alapján azt is tudjuk, pontosan mi is történt.

1936-ban Funakoshi Gichin Tókióban, Mabuni Kenwa pedig Oszakában már hosszú ideje azon fáradozott, hogy Japán minden részén megismerjék a karatét. A fáradozásaik sikerrel jártak, mert 1933-ban a Dai Nippon Butoku Kai (Japán legrangosabb harművészeti szervezete) elismert a karatét mint a Japán Budo részét. A karate nagyon népszerű lett az egész országban, érezhető lett, hogy kereteket kell kidolgozni a további terjedést elősegítendő.

Ennek céljából az említett napon Nakasone Genwa -aki író, karate történész és gyakorló volt- kezdeményezésére egy küldöttség látogatott Okinawára, ahol az ott élő legrangosabb mesterekkel találkoztak. Hanashiro Chomo, Kyan Chotoku, Motobu Choki, Chibana Choshin, Kiyoda Juhatsu, Miyagi Chojun, Gusukuma Shinpan voltak azok a mesterek, akik részt vettek a találkozón. Funakoshi és Mabuni ekkor már nem éltek Okinawán. A találkozót a Ryukyu Shinposha nevű újság szponzorálta, így a mestereken és Nakasone-n kívül az újság munkatársai és kormányzati tisztviselők vettek részt oktatási és katonai területről.

A bal oldalon a kínai-kéz, míg jobbra a ma is használatos üres-kéz írás

A találkozó legnagyobb eredménye, hogy innentől kezdve hivatalosan is Karate-Do lett az elnevezés a Toudi helyett. Ez némi magyarázatot igényel. A karate szó két jelentéssel bírhat, ha csak a kiejtést halljuk, leírva azonban a két kanji közül az első különbözhet. Ennek megfelelően jelenthet kínai-kezet (Toudi) vagy üres-kezet (karate). Ez sokaknak nem volt világos Japán fő szigetén, ahogy ezt Kita Ezio a beszélgetés egyik résztvevője is említette. Japán részről az érvelés fő vonala az volt, hogy a kara (üres) utal a pusztakezes harcra, míg a do (út) pedig a szellemi vonatkozásokra. Előző évben változtatták meg a Kyu-jutsu elnevezést Kyudo-ra (japán íj útja), és a Kendo és Judo elnevezések is sikeresek voltak. Kimondatlanul, de plusz előny volt, hogy a “kínai” eredet így háttérbe szorulhatott a névben is.

Hanashiro Chomo megjegyezte, hogy az 1905-ben megjelent Karate Kumite könyvében, ő már a most is említett kara (üres) jelentésű kanjit használta. Ez volt az első alkalom, hogy így került leírásra a karate szó. A megjelent mesterek egyetértettek a változtatással, bár volt olyan vélemény is, hogy ez túl korai, de a döntő az volt, hogy ha karate-do kifejezés fog elterjedni a fő szigeten, és ők maradnak a Toudi kifejezésnél, elveszhet az a tény, hogy a karate okinawán kialakult harcművészet.

A találkozó másik Japán részről történt felvetése, viszont csak részben valósult meg, véleményem szerint szerencsére. A kiinduló pont a Kendo helyzete volt, amiben a sok létező vívó iskolából gyúrtak egy nemzeti sportot. A cél ez volt a karatéval is. A javaslat a következő pontokból állt:

  1. Ki kell fejleszteni 10 egységes japán katát (formagyakorlatot)
  2. Japán neveket kell adni ezen katáknak
  3. Egységesíteni kell a technikákat, meghatározva a támadások és védekezések alapelveit
  4. Egységes gyakorló öltözetet kell bevezetni
  5. Tanulmányozni kell a versenytechnikák lehetőségét
  6. Tervezni kell versenyeket a karatét gyakorlók számára

Ezek a tervek hosszú út során a WKF versenyrendszer kidolgozásával és az Olimpiára való kerüléssel teljesedtek be. Az első pontot nagyon elegánsan elutasították a résztvevő mesterek, mondván, hogy új katákat bármikor lehet csinálni, de a régi értékeket meg kell őrizni. A versenyzés bevezetése sem volt egyszerű feladat, hiszen ezen felvetést követően több mint húsz év telt el, míg 1957-ben megrendezésre került az első karate verseny.

Ezen kívül volt szó szervezeti dolgokról is, melyek a középiskolákban és egyetemeken való terjesztését segítették elő a karaténak, minisztériumi segítséggel.

Ez a találkozó, a mai napig meghatározó a karate történetében, és megmutatja, hogy nem a mai modern világ dilemmája a versenysport és harcművészet közötti harmónia megteremtése.

(A cikk a találkozóról készült feljegyzés Patrick McCarthy angol fordítása alapján készült)

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest