Egy legenda eltávozott

2019. július 4-én több mint egy éves harcot fejezett be Nakahashi Hidetoshi 9. danos Dento Shito Ryu mester, és sajnos ebben a harcban alulmaradt, hatalmas űrt hagyva maga után a karate világában. Nevét Mexikótól Moszkváig mindenütt ismerték, talán csak mestere Mabuni Kenei tett annyit a Shito Ryu elterjesztéséért és népszerűsítéséért mint ő, aki évente 10-15 szemináriumot tartott világszerte.

Azon kevés mesterek közé tartozott, akik mind a budo (harcművészeti) mind a sport karatéban otthonosan mozgott. Franciaországba költözése szinte forradalmasította a francia karate életet, hosszú éveken át tanácsadóként működött a francia válogatott mellett, és olyan neveket segített a sikerhez mint Christophe Pinna, Alexandre Biamonti, Seydina Balde, de Korzikai edzőtáborában tanult az Atsuko Wakai vezette japán női karate kata csapat is, de rendszeresen tért vissza Japánba és vezetett edzéseket Tokióban a japán válogatott számára.

A karate gyakorlását szülővárosában, Kobéban kezdte Ogahashira senseinél, aki közvetlen tanítványa volt Mabuni Kenwának. Európába érkezése után komoly szervezetet alakított ki, majd 1987-től rendszeresen megszervezete Soke Mabuni Kenei 10. danos mesterrel közös korzikai edzőtáborát, mely a európai Shito Ryu-t gyakorlók “Mekkája” lett. Itt egy héten át volt lehetőség Mabuni Kenei-től tanulni az eredeti, okinawán kialakított formáját a Shito Ryu-nak.

Munkásságához három könyv és négy DVD kiadása is fűződik, mely további segítséget jelentett a Shito Ryu gyakorlóinak.

Nakahashi sensei nem csak technikai tudásáról, de mindig vidám személyiségéről is híres volt. Hatalmas szíve folyton a karatéért, és a karatét gyakorlókért dobogott. Nyitott személyisége miatt rengetegen jöttek tanulni hozzá más stílusokból is, hiszen a karatét egy, az embereket összekötő művészetként tanította. Legfontosabbnak azt tartotta, hogy a karate jó érzéseket adjon az embereknek, közösségek, barátságok szövődjenek általa. Mindig megtalálta az összhangot a kemény munka és a vidám pihenés között. Magyarországon 1993-tól rendszeresen, minden évben tartott szemináriumot, 2017-ben Egerben volt az utolsó nyilvános nemzetközi tábora.

Utolsó üzenete is ez volt a fárasztó nap utáni vacsorán:

a karate útja végtelen, de mindig a békét és a harmóniát kell szolgálnia, az élet szeretetének kell áthatnia a tanulást.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest