Karate történelem

kumemura
Kumemura alapítása
1372-ben a kínai Ming dinasztia és okinawa Chuzan tartományának vezetője kereskedelmi megállapodást kötött, melynek hatására több kínai kereskedő látogatta meg a szigetet, főképpen Fukian tartományból. Ekkor kerültek a szigetre az első kung fu technikák. 1392-ben pedig több tucat kínai család költözött a szigetre, kulturális és tudományos ismeretterjesztés céljából. Több művészet mellett tanították a kínai harcművészetek akkori formáit is az okinawaiaknak. Letelepedésükkel alapították meg Kumemura települést, okinawai nevén Kuninda-t.
1392
Sho Hashi 1024x492
Sho Hashi hatalomra jutása
Sho Hashi Okinawa Chuzan tartományának volt az ura, de 1422-ben mind három tartományt uralma alá hajtotta, és megerősítette a feudális rendet. Ő volt, aki először tiltotta be a fegyverek viselését a szigeten. Ez a betiltás arra ösztönözte az itt élőket, hogy a fegyvertelen küzdőtechnikákat kezdjék el tökéletesíteni.
1422
Kagoshima_battle
Shimazu klán támadása
1609-ban a japán Shimazu klán megtámadta a szigetet, majd ha az erős ellenállás miatt nehezen is, de elfoglalta a szigetet. A szigeten ekkor vezették be másodjára a fegyverviselési tilalmat, amely szintén erős lökést adott a pusztakezes harc fejlődésének.
1609
Anko Itosu levele
Anko Itosu levele az oktatási miniszternek a karatéról
Anko Itosu, aki korának egyik legelismertebb mestere volt, 1908-ban kezdeményezte a karate iskolai oktatásának bevezetését. Ez volt az a pont, ahol a karate tanulása lehetővé vált bárki számára, de ez a pillanat alapjaiban át is alakította az oktatási módszereket, és ezek a módszerek megváltoztatták a karatéról kialakult képet. A teljes levelet IDE kattintva tudod elérni!
1908
gichin_futakoshi
Funakoshi Gichin első látogatása Japán fő szigetén
1917-ben Funakoshi Gichin akkori rangidős tanítványával, Matayoshi Shinko-val Kyotóba utazott, hogy ott egy harcművészeti fesztiválon bemutassa a karatét. Ez volt az első alkalom a történelemben, hogy Japán fő szigetén megismerhették az okinawai emberek harcművészetét.
1917
01kenkyuclub-02_sm
Toudi-jutsu Kenkyukai megalapítása
Higaonna és Itosu mester halála után tanítványaik kapcsolata is fellazult. 1925-ban azonban Mabuni Kenwa saját házában (a pénz szűke miatt) megalakította a Toudi-jutsu Kenkyukai szervezetet, mely újra lehetőséget adott az akkori jelentős tekintéllyel rendelkező mestereknek az együtt gondolkodásra, a karate fejlesztésére. Ez jelentős lökést adott a karate elterjedésének és fejlődésének, hiszen a tagok Okinawa szerte tartottak bemutatókat, és kezdtek el tanítani. ITT olvashatsz részletesen a Toudi-jutsu Kenkyukai-ról!
1925
jigoro_kano
Jigoro Kano Okinawára látogat
Jigoro Kano a modern Judo kidolgozója bár már kétszer is járt Okinawán, karatét először 1927 januárjában látott Mabuni Kenwa és Miyagi Chojun bemutatásában. Kano-ban ekkor fogalmazódott meg a gondolat, hogy a karatet a japán Budo részévé kell tenni, és elterjeszteni egész Japánban. Kiterjedt kapcsolatai révén nagy szerepe volt Funakoshi és Mabuni Japán fő szigetére való költözésében.
1927
Miyagi - Mabuni
Mabuni és Miyagi Tokióba látogat
1928
Butokukai_Kyoto
A karatét hivatalosan is elismerik mint japán harcművészetet
1934-re a karate elérte azt a népszerűséget Japánban, amikor a Dai Nippon Butoku Kai (A Japán Harcművészetek Szövetsége) hivatalosan japán harcművészetként ismerte el a karatét. Hosszú és nehéz út volt ez Funakoshi Gichin 1917-es első látogatása óta. Nem következett volna be ez a változás, ha nincs Funakoshi mester Tokióban, és Mabuni Kenwa Oszakában végzett áldozatos munkája. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a szakmai munka önmagában nem lett volna elég tekintélyes támogatók nélkül. További részleteket IDE kattintva olvashatsz!
1934
A bal oldalon a  kínai-kéz, míg jobbra a ma is használatos üres-kéz írás
A Karate-Do elnevezés hivatalossá válása
A karate nagyon népszerű lett az egész országban, érezhető lett, hogy kereteket kell kidolgozni a további terjedést elősegítendő. Ennek céljából 1936 október 25-én napon Nakasone Genwa -aki író, karate történész és gyakorló volt- kezdeményezésére egy küldöttség látogatott Okinawára, ahol az ott élő legrangosabb mesterekkel találkoztak. Hanashiro Chomo, Kyan Chotoku, Motobu Choki, Chibana Choshin, Kiyoda Juhatsu, Miyagi Chojun, Gusukuma Shinpan voltak azok a mesterek, akik részt vettek a találkozón. Funakoshi és Mabuni ekkor már nem éltek Okinawán. A találkozó részleteiről ITT olvashatsz!
1936
Japan karate 1966
Az első hivatalos karate verseny
1957 júniusában renddezték meg az első Japán Karate Bajnokságot. Mivel ekkor még nem léteztek szabályok, erre a versenyre kellett őket kidolgozni, melyre megbíztak egy bizottságot. A szabályok kidolgozásánál Nishiyama sensei visszaemlékezése alapján a következő alapokat fektették le: Versenyzők: tökéletesen elsajátított technikákkal kell rendelkezniük, olyan erővel végrehajtva, hogy az képes lenne az ellenfelet harcképtelenné tenni teljes önuralommal kell rendelkezniük, képeseknek kell lenni az előbb említett technikáknak a megállítására, közvetlenül az ellenfél teste előtt olyan jellemmel kell rendelkezniük, mely kölcsönös bizalmat tesz lehetővé, hogy egyik versenyző sem üti meg a másikat Bírók: képesnek kell lennie a versenyzők minden mozdulatát folyamatosan vizsgálni és értékelni Ezek alapján alapvetően csak fekete övvel rendelkezők indulhattak, csak különleges esetben indulhatott barna öves tanítvány, míg bírók csak azok lehettek, akik hosszú évek óta tanítottak karatét, és részt vettek egy bírói felkészítő tanfolyamon. Elgondolkodtató tény, hogy a versenykarate megszületése, és Funakoshi sensei halála ugyanabban az évben történt. A kép az 1966-os Japán Karate bajnokság döntőjén készült.
1957
JKF kozpont Tokio
A Japán Karate Szövetség (JKF) megalakulása

1964-re a karate népszerűsége, elterjedtsége indokolttá tette, hogy megalakuljon a Japán Karate Szövetség (JKF kezdeti névváltozás előtti rövidítése FAJKO). A szervezetet az akkoriban legnagyobb tekintéllyel és elismertséggel rendelkező mesterek alapították meg. Gogen Yamaguchi a Goju Ryu iskolából, Masatoshi Nakayama a Shotokan vezető mestere, Mabuni Kenei a Shito Ryu-t alapító Mabuni Kenwa fia, és Hironori Otsuka a Wado ryu alapítójának kezdeményezésére és szervezésében alakult meg a japán dojókat tömörítő szervezet.

Kezdetektől fogva célja volt a szervezetnek karate egységesítése, hasonló rendszer kidolgozása ami akkor már a Kendóban és a Judóban létezett. Az alapítástól fogva a négy, nagy tradicionális stílust fogadta el a szervezet, kiegészülve a régebben megalakított, Karate Rengokai és Renbukai szervezetekkel, melyek kisebb iskolákat fogtak össze.

Így ma már a következő csoportokkal rendelkezik a JKF:

  • JKF Goju-kai (Goju Ryu)
  • JKA→AJKS (All Japan Karatedo Shotokan) (Shotokan Ryu)
  • JKF Renbukai ( Bogutsuki Karate és Shudokan)
  • JKF Shito-kai (Shito Ryu)
  • JKF Wado-kai (Wado Ryu)
  • Karate Rengokai (Különböző japán karate szervezetek)

Baráti együttműködő státuszt kapott e mellett a Kyokushin szervezet.

1964
wkf logo
A Karate Világszövetség (WKF) megalakulása
Érdekes tény, hogy a karate világszövetsége nem japán, hanem európai kezdeményezés hatására jött létre. Az 1950-es években főképp a Japánból érkező JKA (Shotokan) mestereknek köszönhetően, Európában is kezdett elterjedni a karate. 1961-ben Jacques Delcourt lett a francia karate szervezet elnöke, mely akkoriban a Judo Szövetség égisze alatt működött. 1963-ban felvette a kapcsolatot azzal a hat országgal, ahol formalizálódva működött a karate (Olaszország, Nagy Britania, Belgium, Németország, Svájc, Spanyolország). Párizsban gyűltek össze a képviselők, ahol elhatározták, hogy elkezdik fejleszteni az országok közötti versenyeket, és mivel látták, hogy a stílusok nem moshatóak össze, így a bíráskodás és versenyszabályok sztenderizálását tűzték ki célul. 1965-ben meg is alakították az Európai Karate Szövetséget (EKU), ahol szintén Delcourt lett az elnök. Ezután 1970-ben tovább léptek, és a Nemzetközi Karate Uniót (IKU) is megalakították. Ennek a híre hamarosan eljutott Japánba, ahonnan Ryoichi Sasakawa, a FAJKO akkori elnöke Franciaországba utazott, megvitatni egy erős nemzetközi szervezet létrehozását. Az IKU-t hamarosan feloszlatták, és egy együttműködési szerződéssel az EKU és a FAJKO között, megalakították a World Union of Karate-do Organizations-t a WUKO-t, a karate világszövetségét 197 október 10-én. 1985-ben a a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felvette tagjai közé a WUKO-t, az egyetlen karatét képviselő szervezetet. Ez nagyban meghatározta a karate további fejlődési útját, hiszen innentől kezdve a legbefolyásosabb szövetség lett, mely a karate sportot képviselte. A WUKO 1990-ben megpróbált egyesülni a Nishiyama mester által vezetett ITKF Shotokan szervezettel, de az egyesülés kudarcba fulladt, így a WUKO egymagában alakult át WKF-é, azaz Word Karate Federation-né 1992-ben, magába olvasztva több más szervezetet.
1970
A karate bemutató sportág a Tokiói olimpián
2020